Ugradnja dizala financiranih iz EU

Ugradnja dizala - 2 dizala u zgradi

Počele su pretprijave za projekt - Dostupnost do stana – ugradnja osobnih dizala i platformi u višeetažnim stambenim građevinama, uz sufinanciranje iz fondova EU.

Nakon nekoliko godina konačno je pokrenut projekt ugradnje osobnih dizala u zgrade s prizemljem i 3 ili više etaža. U Hrvatskoj je u 150 gradova 16.840 takvih zgrada, a u tim stubištima su 156.202 stana u kojima približno živi oko 700.000 ljudi. Prema procjeni u Hrvatskoj je više od 8500 zgrada kojima je neophodna ugradnja dizala ili zamjena postojećeg.

Cijena ugradnje dizala s popratnih troškovima, ovisno o broju etaža, kreće se od 340 000 – 440 000 HRK. Kroz ovaj projekt EU bi sufinancirala 85% troškova ugradnje, dok bi stanari snosili trošak ostalih 15%.

Ugradnja dizala bi znatno povećala mobilnost građana, posebice starije populacije i osoba s invaliditetom. Tako se navodi primjer jednog umirovljeničkog para iz Dubrovnika koji živi na 7. katu u zgradi bez dizala. Iz tog razloga već nekoliko godina nisu izašli iz stana.

Prema riječima predsjednika HSU Silvana Hrelje, za ugradnju dizala novcem iz EU bit će potrebna suglasnost svih stanara, osim u zgradama u kojima žive osobe manje pokretljivosti i osobe s invaliditetom, gdje će biti dovoljno prikupiti suglasnost 51% stanova.

To je definirano člankom 87  Zakona o vlasništvu i drugim pravnim stvarima. Potom će biti potrebno dogovoriti i način financiranja troškova ugradnje.

Prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, početak projekta ugradnje dizala očekuje se u drugoj polovici 2019. godine. Hrvatska Gospodarska komora je na svojim stranicama objavila poziv za pretprijavu u svrhu provođenja ankete.
 

OCJENA U VELJAČI

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan  rekla da bi se ugradnja dizala mogla sufinancirati iz europskih fondova ako Europska komisija ocijeni da se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU fondova.

Ocjena EU komisije je li se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU fondova očekuje se u veljači. Ako ocjena bude pozitivna, onda bismo mogli dobiti zeleno svjetlo, i  krajem ove godine krenule bi prve ugradnje dizala. U suprotnom Hrvatska će čekati sljedeće financijsko razdoblje koje počinje tek 2021. godine.

Europska unija inzistira na deinstitucionalizaciji odnosno da se osobama starije životne dobi i teže pokretnima omogući da normalno žive u svojim stanovima. Upravo svrha ugradnje dizala je pomoć u svakodnevnim aktivnostima osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom.

Za više informacija na temu ugradnja dizala financiranih iz EU slobodno nas kontaktirajte.